tlo

jabłka

ligol

ligol

Jabłko ligol to odmiana polska. Owoce są duże i kuliste, o mocnej, błyszczącej skórce. Ma zielonkawożółty kolor z czerwonymi rumieńcami i słodko-kwaśny smak. Po obraniu nie czernieje, więc doskonale nadaje się do sałatek.
Ligol dostępny jest od października do czerwca.

Pieczone jabłka z cynamonem

Uwaga: danie o niskiej wartości kalorycznej
Przepisy rekomenduje poradnia dietetycznaHalsa

SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób):

  • 2 nieduże jabłka ligol
  • 2 łyżeczki rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szczypty mieszanki przypraw do szarlotki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Ściąć 1/3 części jabłek i nożem wyciąć gniazda nasienne. Jabłka ułożyć na blaszce do pieczenia, do środka włożyć po łyżeczce rodzynek, łyżce miodu i szczypcie przyprawy do szarlotki. Jabłka przykryć ściętą górą i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 min.